Sivut

torstai 24. huhtikuuta 2014

Uudet kujeet

Viime sunnuntaina matkustettiin bussilla Jyväskylään. Matkassa mukana siis minä ja siskoni sekä Viekas ja Valpas. Olikin aikamoinen jengi kaikkien matkatavaroiden, koiranpedin ja koirien kanssa. Valpas matkusti meidän välissä omassa pedissään ja nukkui melkein koko matkan. Heinolassa ehdin käyttää sen ulkona ja loppumatkakin sujui rauhallisesti.

Jyväskylässä on mennyt kivasti; Valpas on tosi hyvä kerrostalokoira. Se ei turhia hauku sisällä, paitsi silloin, kun se yrittää saada Viekkaan leikkimään. Viekas ei oikein ole lämmennyt, se pitää Valpasta ärsyttävänä kakarana. Vähän huolestuttaa pienimuotoinen räkyttäminen ulkona esim. ohimeneville koirille. Siihen yritän nyt puuttua. Ulkona Valpas pysyy hyvin lähellä, eikä tarvitse pelätä, että se säntäisi auton tai pyörän perään. Sillä on aika paljon miellyttämisenhalua, se rakastaa tuohuta mun kanssa mitä vaan tehdäänkin.

Me edetään hitaasti opeteltavien asioiden kanssa. Haluan keskittyä sosiaalistamisjuttuihin. Valppaalla on vähän hitaasti lämpenevä temperamentti välillä. En oikein saa selkoa siitä kaikissa tilanteissa, joskus se esimerkiksi melkein kiipeää jonkun syliin ja välillä se tuntuu aristelevan. Varsinkin lapset vähän arveluttavat. Yhtään huonoa ihmiskontaktia sillä ei ole ollut eli en tiedä mistä tämä kumpuaa.

Eilen hypättiin bussin kyytiin ja hurautettiin Jyväskylän keskustaan tutustumaan erilaiseen meininkiin. Myös hihna oli ensimmäistä kertaa pidemmän aikaa käytössä. Valpas oli keskustan hyörinässä oikein reipas ja hihnassakin se käveli mallikkaasti. Käytiin vielä puistossa riekkumassa leluilla.
Naksuttelussa ollaan siirrytty temppujen opettamisvaiheeseen. Idea on vain kokeilla eri juttuja, niin että Valpas oppii itse tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja, eikä passivoidu vain mun opastamaan malliin. Näin se toivottavasti oppii kestämään virheitäkin paremmin. Ensiksi opetin sen menemään kenkälaatikkoon. Päästiin siihen vaiheeseen, että Vapa rymisti laatikon läpi. Laatikossa pysymiseen keskittyminen ei vielä riittänyt. Laatikko jäi Kotkaan, joten nyt ruvettiin opettelemaan lusikan nostamista lattialta. Se toivottavasti toimii esiasteena metallinoudolle. Pari treeniä on takana. Aluksi palkkasin mitä ikinä se tekikin lusikalla, mutta se ei oikein tarjonnut suuhun ottamista. Viimeisessä treenissä mun sisko piti lusikkaa, jolloin Valpas myös helpommin tarttui lusikkaan. Päätin tehdä näin, koska Vapan keskittyminen alkoi herpaantua, kun se ei tajunnut mitä tehdä.

Agilitya ajatellen ollaan tehty vasta eteen menoa lelua heittäen. Tänään päästiin myös halliin touhuilemaan, kun käytiin pikaisesti seuraamassa Viekkaan treenejä. Matka sujui sylikyydillä, vaikka kaikki eivät olleet järjestelyyn täysin tyytyväisiä ja antoivat sen kuulua. Hallissa Vapa riekkui sen lemppari pupulelulla. Se lähti kerran myös Viekkaan perään sen tehdessä agia, mutta tuli kutsusta heti takaisin. Ihmiset eivät oikein kiinnosta sitä, mutta ottaa kaikilta kyllä nappuloita. Sen kanssa pitää nyt tehdä paljon hommia. Muuten se oli oikein innoissaan. Kontaktiakin Valpas ottaa ihan itse, vaikkei sitä ole edes opeteltu.
Paljon mitään Valpas ei ole ehtinyt tuhota. Sillä on tosin tyyli tuoda oma lelu, luu tai muu sallittu tavara kielletyn viereen, jolloin ihmiset eivät huomaa kumpaa se syö. Näin se onnistui syömään tietokoneen johdon, vaikka olin itse siinä koneella. Pelästyin tietysti hirveästi, ettei koiralle ole käynyt mitään, vaikka näinhän minä, että se siinä johtoa narskuttaa täysissä voimissaan. Sen jälkeen olen ollut vähän neuroottinen johtojen kanssa. Sen kuulee helpommin, jos se siirtyy luusta maton jyystämiseen. Myös jotain siskon gradupapereita se on repinyt, ei mitään kauhean tärkeää siis.

Yksinoloaikoja on alettu pidentää pikku hiljaa. Se on ollut pari kertaa ongelmitta Viekkaan kanssa kahdestaan, joten eilen lähdettiin Viekkaan kanssa lenkille ja jätettiin pikku punkkari kotiin. Kiltisti se oli myös yksin, ei kuulunut mitään jätettäessä eikä tullessa takaisin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti